Generell informasjon

Aptotek:
De fleste farmasøytiske produkter på Nord-Kypros kan kjøpes direkte over disk til rimelige priser. Det finnes ulike apotek Nord-Kypros og mange holder åpent 24 timer i døgnet. Reseptfrie legemidler er lett tilgjengelig og rimelig.

Areal og befolkning:
Kypros er delt i to, i sør republikken Kypros som er EU medlem og i nord Nord-Kypros som befinner seg under Tyrkisk styre. Nord-Kypros sitt land område er på 3.355 kvadrat kilometer av totalt 9.251 kvadrat kilometer. Det bor ca 1,2 million mennesker på Kypros, 850.000 i sør og 350.000 i nord. De viktigste byene på Nord-Kypros er Nicosia, Famagusta og Kyrenia.

Banker:
Det finnes store internasjonale banker på Nord-Kypros samt mindre lokale banker. Alle banker følger internasjonale regler for utøvelse og alle banker har engelsktalende personell. De fleste banker er lokalisert i de største byene, men man finner bankautomater over hele Nord-Kypros. Det aksepteres kreditkort på de fleste restauranter og i de fleste butikker.

Bil utleie:
Det finnes en mengde bil utleie selskap på Nord-Kypros. Vi har selv benyttet, og har god erfaring med Carrington Car Rental. Disse organiserer også transport fra og til flyplassene i Larnaca, Pafos eller Ercan for en rimelig kostnad. De har utleie biler i alle prisklasser og størrelser. Det er ikke mulig å kjøre leiebil fra nord til sør, uten at det er tegnet en egen forsikring som dekker dette. Prisen er 25 Britiske pund for en måned. Over hele Kypros kjører man på venstre side av veien, og trafikken er regulert av en mengde aktive fotobokser samt hyppige politikontroller.

Buss:
Det er et nettverk av busser som opererer mellom de største byene. Det er også "Dolmush", en form for delt taxi som opererer flere ruter. Det koster omtrent ingenting å ta disse bussene. Butikker langs ruten pleier å ha oppslag om passeringstider.

Butikker:
På Nord-Kypros finner man alle typer shoppingmuligheter, fra lokale små markeder til supermoderne shoppingsentre. Siste mote finner man i havneområdet i Kyrenia by og i hovedgaten Ledra i Nicosia. De fleste butikk ansatte snakker engelsk og lokal valuta er Tyrkiske Lire, men Euro, Britiske pund og kreditkort kan også benyttes. Vekslepenger gis igjen i Tyrkiske Lire.

Elektrisitet:
Myndighetene på Nord-Kypros har lagt store summer i å forbedre strømtilførselen og det er skjelden man opplever kutt i strømtilførselen. De fleste boligfelt har installert diesel transformator som kopler inn dersom strømmen går. Strømstyrken er 220 - 240 V / 50 Hz. Alle stikk-kontakter er av "Engelsk type", med tre plugger. Man trenger et adapter for å bruke våre elektriske artikler. Adapter kan enkelt kjøpes i alle dagligvare forretninger.

Flyplass:
Ercan er hovedflyplass på Nord-Kypros og ligger bare 35 minutter fra Kyrenia. Det er daglige flyforbindelser til Europa, men pr i dag kun via Tyrkia. Man forventer at i løpet av kort tid så vil man kunne fly direkte fra Ercan til andre land. Larnaca er hovedflyplass på Sør Kypros og ligger en times kjøretur fra Kyrenia. Et stort antall flyselskap og charter selskap flyr til Larnaca. Ryanair flyr til Phafos.

Forsikring:
Advokaten har vanligvis samarbeid med flere forsikringsselskap som kan tilby forsikring på dine eiendeler, slik som innbo, bygning, bil osv. Kostnadene på dette er normalt langt lavere enn man betaler i Norge.

Gass:
Nord-Kypros har ikke gass-rørledninger og leverer ikke felles gass installasjoner slik vi er vant med i Norge. Men det kan leveres beholdere til komfyr og grill på kjøkken, og større gass tanker til sentral oppvarming av for eksempel leiligheter og villa.

Grensepassering mellom Nord og Sør:
Du kan fritt krysse grensen flere steder i begge retninger. EU/EØS borgere kan reise til Sør Kypros med gyldig pass. Det er begrensning på hvor mye varer som du kan importere eller eksportere. For eksempel er det grenseverdier på sigaretter, alkohol osv.
Kryssing av grensen er veldig enkel og gjøres vanligvis på få minutter. Hvis du kjører over grensen med leiebil så trenger du forsikring som kan kjøpes på grensen. En måned forsikringsdekning vil koste rundt 25 Britiske pund.

Havn og ferge:
Industrihavn finnes i Famagusta og Kyrenia. Det er daglige bilferger fra Kyrenia til Mersin i Tyrkia, samt til Tacucu i Tyrkia.

Kirker og religion:
Selv om Nord-Kypros offisielt er muslimsk så blir ikke religionen streng overholdt, og det råder en avslappet holdning både til moskebesøk og bekledning. Det finnes også et stort antall kirker på Nord-Kypros. Den største, St Andrews, befinner seg i Kyrenia sentrum. Her avholdes kristen messe hver søndag og torsdag.

Kjeledyr:
Dersom du ønsker å ta med kjeledyr til Nord Kypros så må dyret være vaksinert mot rabies og ha veterinær attest. Det er vanlig at dyret må oppholde seg 28 dager i karantene ved ankomst Nord-Kypros.

Klima og vær:
Nord-Kypros har i snitt 340 soldager i året. Sommeren er tørr og varm mens vinteren er mild og fuktig. Mest nedbør (snitt 92 mm) faller det i desember. I motsetning til i Norge, der det kan regne i ukesvis, så skinner for det meste solen på Kypros, men noen ganger pøser regnet ned i et par timer før solen kommer tilbake. Nord-Kypros er et utmerket sted dersom man søker sommeraktiviteter hele året.

Her er en lenke til værmelding for Nord-Kypros.

Kriminalitet:
Kriminalitet eksisterer omtrent ikke. Nord-Kypros er et av europas tryggeste steder å oppholde seg. Det er mye politi på veiene og disse er meget høflige og hjelpsomme dersom du trenger assistanse. Ved å ringe 155 så kommer du i kontakt med nærmeste politistasjon.

Kultur:
Nord-Kypros har en meget rik og gammel kultur med innflytelse både fra Hellas og Tyrkia. I fjellkjeden nord på øyen finnes 3 gamle borger fra år 1200. Salamis, nord for Famagusta, er en romersk by fra år 1100 før Kristus. Det arrangeres jevnlig opera forestillinger i amfi teateret i Salamis. Kyrenia by har et sjarmerende havneparti med utendørs restauranter langs hele den vakre promenaden, som går i en bue langs hele den venetianske havnen. Kyrenia har også en borg med en fantastisk historie, som strekker seg over mange tidsepoker. Her finnes også restene av verdens eldste skip, Kyreniaskipet, ca. 2300 år gammelt, som er tatt opp fra havets bunn. Deler av skipets last finnes også bevart.

Leger og sykehus:
Det største sykehuset, The Central State Hospital, ligger utenfor Nicosia. Det er mindre lokale statlige sykehus i byer og tettsteder. Tilbudet fra privat klinikker er stort og operasjoner utføres av høy kvalitet til svært lave priser sammenlignet med i Norge.

Levekostnader:
Det å leve på Nord-Kypros er svært rimelig sammenlignet med prisene i Norge. Her er det mulig å finne restauranter der man kan spise 3 retters middag med vin, til under 150 kroner. Prisene på matvarer, drikkevarer, medisiner, er langt lavere enn vi er vant med i Norge.

Pass og Visum:
Det er kun behov for norsk pass for å få adgang til Nord-Kypros. Oppholdet kan vare inntil 3 måneder, men kan forlenges ved å besøke politistasjonen i Kyrenia. Det er viktig at passet er gyldig minst 6 måneder etter utreise fra Nord-Kypros.

Post:
Det er mest vanlig å få posten levert via en postboks som man leier. Post sendes ikke direkte til Nord-Kypros, men via en postadresse i Tyrkia; "Mersin-10" Turkey'.

Språk:
Morsmålet er tyrkisk, men de fleste ansatte i butikker og på restauranter snakker også engelsk.

Største byer:
Nicosia - største by og finans sentrum med totalt ca 315.000 innbyggere. Famagusta - har flere universiteter og historiske bygninger. Her finnes også de beste strendene på Kypros, ca 48.000 innbyggere. Kyrenia - ligger på nordsiden av fjellene og er et turist sentrum. Kyrenia er kjent for sin vakre havn. Det bor ca 32.000 innbyggere i byen.

Restauranter:
Det er et stort antall restauranter av høy kvalitet, med utmerket mat og service på Nord-Kypros. Prisnivået varierer, men 3 retters middag med vin koster mange steder under 150 norske kroner.

Skole og Universitet:
Nord-Kypros har Internasjonale skoler og Universitet av meget høy kvalitet.
Mest kjent er Den Engelske skolen i Kyrenia som også har norske elever.
Det er fem Internasjonale Universitet på Nord-Kypros, her er informasjon om to av de:
- Eastern Mediterranean University i Famagusta
- Girne American University i Kyrenia
.

Nød nummer:
Sykebil 112, Brann 199, Skog brann 177, Politi 155, Kyrenia sykehus 815-2266, Nicosia Sykehus 228-5441.

Tannlege:
Tannleger og spesialister i kjeveortopedi finnes over hele Nord-Kypros. Pris på behandling er langt lavere enn hva vi betaler i Norge. Utstyret er av høy standard og tannlegene bruker nyeste fasiliteter.

Telefon:
Offentlige telefonkiosker er mer vanlig her enn hjemme. Norsk mobil telefon kan brukes over hele øyen. Det er enkelt å kjøpe et lokalt sim kontant kort fra en telebutikk. Lokalt kontantkort fra Nord-Kypros kan ikke brukes på Sør-Kypros.

Tidssone:
Nord-Kypros har samme tidssone som Tyrkia, én time foran Norsk tidssone.

TV og Internet:
Det er flere store tilbydere av TV og internet tjenester. Multimax er et av slike selskap.

Valuta:
Den ofisielle valuta er Tyrkiske Lire (YTL), men Britiske pund, Euro og Amerikanske dollar aksepteres som valuta. Den enkleste er å benytte kreditkort i butikker og på restauranter.

Her er lenke som viser Tyrkiske Lire mot Norske kroner.

Har du spørsmål om Generell informasjon?

Send oss en melding i skjemaet under, og vi vil svare deg så snart som mulig. Du kan også ringe oss på (+47) 456 11 000

Vennligs fyll inn navn Vennligs fyll inn telefonnummer Vennligs fyll inn epostadresse